Kasteel Keverberg, een fotoimpressie...
 

Het huys Kessel, zo werd de burcht van Kessel aan de Maas genoemd voordat de familie Van Keverberg eigenaar werd. Nu een ingrijpende verbouwing van het eeuwenoude slot in gang is gezet, heb ik op deze pagina eigen opnamen van de kasteelruïne bij elkaar gebracht. Ze laten zien hoe prachtig de versterking aan de linkeroever van de Maas in het landschap is gelegen. De meeste foto's werden gemaakt vanaf de oostelijke oever, van waaruit het complex altijd mooi vrij is blijven liggen.

Het kasteel van Kessel kent een lange en complexe geschiedenis die teruggaat tot de tijd waaruit weinig documenten bewaard zijn gebleven. Archeologisch onderzoek is dan ook belangrijk voor de beeldvorming.

In de huidige bouw herkennen we nog mooi het motte & bailey kasteel: een verdedigbare (woon)toren op een kunstmatige heuvel met daarnaast een neerhof met bijgebouwen. Functioneel gezien is dat wat we ook zien bij veel andere kastelen en kasteelboerderijen, zoals kasteel Hillenraad en Zuydewijcks Spick (Boukoul).
De plattegrond van Kessel doet me sterk denken aan Restormel Castle in het Engelse graafschap Cornwall.

8 mei 2011. Het oude graafschap Kessel, waarvan dorp en burcht Kessel ooit het middelpunt waren, had uitgestrekte bezittingen tot in het Rijnland. De bezittingen aan de oostzijde van de Maas werden al relatief vroeg verkocht of ze raakten versnipperd door bijvoorbeeld vererving via zijtakken van de graven en latere heren van Kessel. Zo hadden de zijtakken die zich Roffaert en Van den Oever bezittingen in Beesel, waaronder de Onderste Hof en de Klaashof. De Wielerhof in Swalmen is eveneens een eerdere bezitting van de Van Kessels en hetzelfde geldt voor de latere Patershoof in Belfeld.

3 juni 2011

16 juni 2011

3 juni 2011. Tot voor kort werd de motteburcht gedurende een groot gedeelte van het jaar aan het oog onttrokken door bomen die op de motte stonden. In het kader van de verbouwing werden de meeste van deze bomen in 2013 gekapt, waardoor de heuvel weer mooi zichtbaar werd.

27 januari 2012

27 mei 2012: bloeiend Koolzaad in het Maasveld zorgt voor een mooie voorgrond bij het kasteel.

Tijdens hoog water is de Maas bij Kessel extra breed. Onderstaande serie maakte ik 9 januari 2011 op het moment dat er een grote vlucht zwanen neerstreek tegenover het kasteel.

13 november 2011

Maart 2014: de bomen op de motte zijn gerooid, de bouwkranen staan klaar...

16 juni 2011: donkere wolken pakken zich samen boven Kessel.

10 september 2011

5 april 2015: de verbouwing is in volle gang. De contouren van het dak zijn nu duidelijk herkenbaar. Binnenkort zal het uivormige torentje op het dak worden gehesen.

12 april 2015: inmiddels is op 8 april ook het uivormige torentje geplaatst, waarmee officieel het hoogste punt werd bereikt.

En tenslotte voor degenen voor wie alles om Kessel draait:


 

Afbeeldingen © Loe Giesen, Reuver 2008-2015

 
 

 

GASTENBOEK

Arnold Schenck van Nydeggen Maria van Amstenrade Aleid van der Lippe genaamd Hoen Maria van Oijenbrugge de Duras Christoffel Schenck van Nydeggen Caspar Schenck van Nydeggen Arnold Schenck van Nydeggen